end of episode 1.0



Uppståndelsekyrkan





Så här fint är det överallt! 





Marinskijteatern

För exakt en vecka sedan hade jag precis kommit innanför dörren efter en lång joggingtur på den svenska landsbygden. Det är där jag bor. Jag hade en rysk familj på besök som tror alternativt vill få barn att tro att man kan bli förkyld om man äter glass med blött hår. Jag tror lika mycket på den teorin som jag tror på häxor eller Putin.
Nu. Har jag tillsammans med min ömma moder i fem hela dagar och ytterligare några timmar slitit ner många atomer från St. Petersburgs gator, hur många mil som vandrats sammanlagt vågar jag inte spekulera i. Antal skoskav på mig: 0. På mamma: oräkneliga.
För att jag (familjen) har en sån fin ny kamera som döpts till Ferrarin har jag vältrat mig i fotokonstens moderna möjligheter. Jag har fotograferat mig upp och ner för varenda kvarter, i sepia, svartvitt, iso 80, iso 400, inte så att stadens magi gått mig förbi men nästan. Jag skulle kunna fotografera varenda kraftverk, elverk, elledning i hela världen för att det är så vackert med raka linjer mot den böljande naturen med all sin totala orakhet. Jag skulle kunna fotografera varenda byggnad och hus i varenda stad för att det är så vackert med av människan konstruktiv energi. För att raka linjer gör sig så vackert mot allt som finns däromkring. 
Imorgon åker lilla mammi hem, helt konstigt känns det, ensam i min oryskhet. Jag ska försöka motionera mig runt staden för ännu ett spektra av intryck, kanske dricka en mojito på en bar, det heter trots allt samma sak på alla språk och kan omöjligt i någon annans öron råka bli något som innehåller kött och då är jag nöjd. 




det är enklare så här.



Heremitaget




Peterhof



Peterhof




Peterhof




Det blir knappt mörkare än så här




Någon kyrka. Vi gick in, mamma fick ett huckle att ha i håret. Jag fick ett förkläde som jag genast satte fint över huvudet. Tjocka tanter skrattade och pekade, så tokigt! Jag blev konfunderad av det faktum att ett par byxor inte var tillräckligt utan att jag även skulle undvika att Jesus behövde vara förvirrad över mitt egentliga kön. Då kom en kyrkans man och pekade på min tatuering, sa att jag var en dålig människa och att bilden var en synd. Kallade mig "pacific", vad han nu menar med det,pacifist? fredlig? jo, tack. kanske inte det värsta man kan bli kallad. Han frågade var vi kom ifrån och sa att det inte fanns några kristna i sverige. Tänk om alla kristdemokrater bara var ett skämt, så mycket mer glittrande vore solen då. Tack och hej prästpastej sa jag och gick. 





Ryska motsvarigheten till Villa Villekulla. 


Kvällen bjöd på bästa non-stångby-created Mojito, ryska slims-but-no-slim-cigaretter samt vilse-i-pannkakan-promenad utan karta vilket föranledde samtal till darling som var oroad över mig samt ringde hem till mannen i huset, en 18åring, som i sin tur kunde lugna mamma lite grann. Nu är jag hemma, hel och ren såklart. Nästa gång lovar jag att ta med kartan (enligt mamma kommer det inte bli någon mer gång så länge hon är här...)

Russkij russkij

För en trött och i stunden mycket opoetisk jag hade det varit skönt att slippa inse att sladden till min kamera blivit glömd hemma. Om jag hade en sladd skulle jag lägga upp fina bilder på familjen, arktitekturen, vattnet, ochsåvidare. 

Färden hit. Jag har aldrig kört så bra bil som nu, trots att darling blev alarmerad vid ett tillfälle eller så. Jag blir också alarmerad som passagerare ibland men väljer att inte säga någonting, "jag säger ingenting". Vägen efter den ryska gränsen kändes som ett välkomnande till Sovjet, även om jag antar att vägen faktiskt var ännu sämre på den tiden. Trots tvåfiligt körs det femfiligt. Man vet heller inte bakom vilken krök det kommer dyka upp en polis och be att få se passet. Vi hade dock tur, det 45minuter långa stoppet vid gränskontrollen blev vårt enda. 

Alla husen är pompösa som stora marsipanbakelser, bedårande som skira sidentyger, imponerande som beethovens symfomier eller trasiga som olycklig kärlek. Och så finns det nybebyggelse som liknar Dubai. Den tänker jag inte ens tilldela ett eget adjektiv. 

Det är sol och hav och glass och förhoppningsvis ingen hepatit A på det. ingen A heller för han har åkt till datjan och lämnat mig och mammi i stan för egna äventyr. Imorgon ska jag fixa en kamerasladd och sen ska det bli förmedling av känslor på riktigt.  

Jag läser skyltar och lappar så att det snurrar. som fan i min skalle. På ryska är N ett I och P ett R och B ett V och 3 ett Z. Och det är tillräckligt där för att det ska bli en stenhård nöt jag inte riktigt bör fundera på att knäcka just nu. Just nu borde jag vila min själ och mitt hjärta för att imorgon bitti väcka liv i husets tonåring och släpa med honom för att köpa biljetter till svansjön. Jag har aldrig varit på balett innan och det finns nog inget bättre ställe än St. Petersburg att förlora den dansande oskulden i.

nu.ska.jag.sova. 



fördomar säger att man får hepatit A av rysk glass

och våra ryska vänner som är här på besök har följande tankar angående ett eventuellt glassätande hos de nybadade barnen: "we think that they might catch a cold if they eat ice cream tonight. when they are wet and so. and we have a lot of travelling tomorrow." och jag som precis sagt att polina fick äta glass till sina jordgubbar åt upp mina ord fortare än kvickt. och har sedan dess försökt få dem i säng vänligen men bestämt så att jag själv kan mumsa i mig några skopor innan det är dags att sova sina sista få timmar på svenska fastlandet på ett lagom-långt tag.  

Man föds och man dör...

med cykelhjälm. När jag som sexåring lärde mig cykla var det ingen tvekan om att hjälmen skulle på. Sex år senare började avvänjningsprocessen med att hjälmen först åkte av så fort jag kommit några hus ner på gatan på väg till skolan. Därefter började förhandlingar om att det faktiskt inte "var möjligt att ha BÅDE hjälm och mössa i vinterväder." Och om man nu var tvungen att cykla till skolan alls fick föräldrarna vara så goda att kompromissa de med. 
Nu. Tillhör jag generationen som antingen försöker tvinga på sina föräldrar en cykelhjälm eller tvinga av dem en cykelhjälm, beroende på hur pass utsatt den egna coolhetsfaktorn är. Livet är en sluten cirkel, både vad gäller balanssinnet och tarmregleringen. 

svensk sommar version 1.0

som man fantiserar om sommaren och inbillar sig att den är, ljuv och solvarm och full av ledig tid. så har sommaren inte varit sedan barnen var små. sommaren är möjligtvis en molnfri himmel en stund och kanske varm så att vintern inte känns närvarande. det går att bada men det är som harakiri och det är nästan som en cirkuselefant man känner sig när blötläggning inträffar. idag var det vi barn, jag, en sjuåring och en nybliven tioåring som trotsade svensk uppvärmdpool-tradition och hoppade i det iskalla vattnet i dalby stenbrott. det-blir-inte-bättre-än-så-här. inte i juni i alla fall. inte i sverige. 



för en promenad runt torups slott behöver inte ens vuxna människor sol så det går bra. även i juni. i sverige. 



världens bästa sakletare. och barn.



inte lika fint som villan i stångby. men nästan. 

dagens citat

lilla morfar 89 år gammal som hamnat på sjukan för sin första hjärtinfarkt. första gången hjärtat kränglar överhuvudtaget egentligen. 

tycker att sjukvårdspersonalen är "helt underbar". och på klingande göingska deklarerar att "läkaren han är snygg. säkert från pakistan eller nåt. mörka ögon och mörkt hår. dom är vackra där."

ja, morfar, det är dom. och du är söt. 

antihypertonibehandling

sedan jag landade på lantgården igår morse efter en andra natts jobb har jag inte varit söder om norra fäladen. det är första gången sedan jag flyttade hit som jag inte känner rastlöshetens bojor tillräckligt starkt för att hitta en mission i södern. jag är ledig och har de senaste dagarna tillbringat mer tid i soffan än vår lilla familj gjort sedan den blev vår i februari. jag har pluggat ryska, läst filter, kollat på film med hugh grant -som trots att han gillar prostituerade gör mig ganska knäsvag-, samt letat musik till fetaste klubben evva´ :

DIAMONDS AND LOVING ARMS. På debaser malmö på lördag 13/6 22-03.  

nu ska jag som ytterligare blodtryckssänkande verksamhet cykla till malmö för upphämtning av rysslandsvisum samt uniformshäng. på vägen ska jag hälsa på lilla morfar som för första gången blivit kardiologpatient istället för ortopeddito, men med tanke på att söta gamla morfar är född 1920 är det snarare ett mirakel att han klarat sig från att ens dra på sig ett högt blodtryck. think positive. 

helgens A-Z

Alldeles lagom mycket alkohol. det begreppet trodde ni inte fanns i mitt liv va?
Bad i Dalby stenbrott. naket. såg misstänkt fågelkikare på håll men valde att ignorera det
Cyklat 7 mil med söthjärtat.
Dramatiserat ganska mycket som vanligt, kanske inte en drottning men väl en prinsessa.
Engagerat mig alldeles för lite i valet men ändå lyckats rösta 20.57.
Fruktat döden trots att jag befann mig på behörigt avstånd med hjälp av ett rep.
Gräsklippning är livets lott. Ambitionen säger manuell, tidsramarna säger: glöm det.
Hängt alldeles för lite i Malmö. Time spended: zero.
Inte handlat mat en enda gång. Projekt "äta ur kylen -09" pågår fortfarande.
Jordgubbar!
Klättrat på klippor. Nästan som en koala. En moribund koala.
Lekt för lite med barn.
Mesat mig alldeles för mycket i sportaktivitet. Blivit tillsagd. Tyckt synd om mig själv.
Nästan intoxikerat mig på dippsås, som att 90-talet fortfarande bor i mig.
Ordinerat familjen en ny fin digitalkamera, vacker som en Ferrari.
Previet och minjabuditmutit är fortfarande nästan det enda jag kan säga på ryska.
Qurerat mig från arbetets inverkar på mitt metabola syndrom.
Rensat två ogräsor av tvåtusen.
Städat alldeles förträffligt mycket, nu ska det vara rent ända till jul.
Tittat på 8 kvinnor trots att jag trodde A skulle kasta ut den genom fönstret av förtvivlan när den strulade i början.
Underbara man
Vägrat träffa Roland på bilexpo vilket aldrig tidigare hänt.
Xamensfesterat.
Yrkat på sångförbud för underbara män. Det låter ändå alltid som en marschvisa.
Zlarvat med det intellektuella och pinsamt blottat mina okunskaper om slaget vid hastings.

att arbeta för att leva istället för att leva för att arbeta

det moderna samhällets inställning till arbetets betydelse för människan. då. vaknade man, gick till jobbet, kom hem, somnade. omigen. nu. vaknar man, går till jobbet, kommer inte hem utan går och tränar, hämtar barn, kommer hem, aktiverar sig och försöker ta hand om ett hem som oftast ser ut som efter kriget. som börjar omigen. problemet är att arbetet inte tar hänsyn till att det finns något annat energikrävande, andra verksamheter än den egna som måste fungera. det finns ingen kvalificerad övertid på hemmaplan. dygnet får aldrig ens 24,1 timmar. inte ens när man innan listan hinner skrivas måste uträtta femtusentvåsaker. 
fixa visum, fixa ryska språket, klippa gräset, klippa mannen, bada barnet, plantera planera, städa si städa så, förbättra sin angiopulmonella kapacitet samt försöka se ut som att man faktiskt tycker det är roligt att leva. just den biten är det svåraste just nu.

dagens djur.

Trots att jag (tyvärr) med jämna mellanrum kallar A för "din apa" måste jag ändå idag ge mig själv epitetet "svettapa", ren och skär svettapa. Efter en cykeltur till jobbet -inte ens i närheten av långväga- hade jag bara löpdistansen kvar i en triathlontävling för simningen fixade jag samtidigt. Jag vadar fortfarande i sviterna och lider av min egen närvaro.