Vilken tur att disciplinen inte är hårdare än så

Vilken tur att Anna och jag är på samma nivå, vilken tur att ingen av våra kursare ser oss. Att plugga till en tenta ska vara ett nöje varför vi kombinerar det antingen med fikahäng eller med att fixa en schysst solbränna inför sommaren. Det är faktiskt inte meningen att man ska sitta inne och kuckilura och samla damm en dag som denna. Ibland försöker vi ha lite dåligt samvete för att vi inte läst särskilt många rader i någon bok, inte ens vidrört huvudboken eller pluggar mer än sju timmar om dagen. Men det går liksom inte och nu är det sista tentan någonsin. Hittills har det gått hur bra som helst och inte en enda gång har vi fått höra från en handledare att vi har bristande kunskaper. Vad fint då att vi kan tillåta oss fortsätta slöa i gräset samtidigt som vi diskuterar diabetes och cerebral pares, radar upp symtom och diskuterar vilken kirurgisk sjukdom som är läskigast. Förmodligen kommer det gå hur bra som helst imorgon trots att vi inte studerar på sedvanligt tråkvis. Pepparpeppar

Tiden flyr

Ett helt år sedan sjukdomen bröt sig in i en vanlig vardag. Ett år sedan vi insåg att något skulle hända nu, snart, som för alltid skulle förändra livet. Men vi kunde aldrig någonsin i den vildaste fantasin föreställa oss hur snart. Tre månader exakt från första läkarbesöket till det sista farvälet. Uppskatta det du har, I tell you that. 
Igår tittade jag och mamma på bilder från när min pappa var ung. Frisk. Vacker. Vi är väldigt lika. Och det är ingen komplimang till mig själv. Han var mörk, såg nästan sydländsk ut. Solbränd och fräsch. Endast passbilder men så mycket de kan säga. Pappas motorcykelkörkort från Indonesien, det tillfälliga körkortet utfärdat i Australien. Alla stämplar från världens hörn. "Marine officer". Så många äventyr och berättelser. Som inte finns längre. Sommaren kommer alltid bära med sig vindar av den sista sommaren. Det handlar bara om att försöka minnas allt det vackra. För alltid minnas.   


Festival på ofestivalvis

För så blir det oundvikligen när man är över 18 år och festivalen befinner sig på alldeles jättebehörigt avstånd från parental residence. Siesta i Hässleholm är ändå farligt nära att inte ens få kallas för en festival med stor F varför jag heller inte gör det. Detta år heller.

Saker som var ofestival:
Att jag hade klänning och hela skor på mig.
Att vi grillade på en klotgrill i en trädgård.
Att vi hade tak över huvudet när det började regna.
Att vi hade noll musik att lyssna på eftersom föräldrahuset saknade förutsättningar för detta.
Att vi drack bål.
Att inte en enda tetravin fanns i sikte.
Att ingen egenimporterad öl fanns i sikte.
Att vi kunde öppna vinflaskan på sedvanligt vis istället för med någon nödlösningsmetod.
Att ingen kedjerökte.
Att vi efterfestande utan att bli våldgästade av några otrevliga typer som ville elda upp oss.
Att det fanns fräsch, kylskåpskall mat.
Att alla fick en någorlunda god sömn.
Att frukosten dagen efter inte bestod av A) vita bönor i tomatsås eller B) sovitpå-bröd med tubpålägg.
Att ingen i bekantskapskretsen hade något tält att pissa på.
Att det var långt att gå från fest till festival.

Saker som var festival:
Att jag fick hångla. Men vid närmare eftertanke så brukar det vara dåligt av denna vara för min del på festivaler varför den borde flyttas upp på ovanstående lista.
Att jag kissade både i det fria och på bajamaja
Att bajamajan saknade sprit och papper
Att någon köpte langos för alla sina pengar och bjöd klabbet på.
Att jag inte såg en enda hel konsert. Typ.
Att jag drack helt sjukt många öl.
Att jag glömde bort vad man ska använda öronproppar till.
Att jag tappade bort alla jag känner vid ett antal tillfällen.
Att jag inte lyckas stöta på någon jag känner som jag inte var där med fast jag vet att alla var där.
Att mina skor såg ut som själva dan dagen efter.

Listan kan säkert göras milslång.

Om två veckor befinner jag och Karin oss i Prag vid denna tidpunkt och jag hoppas att staden väljer att stanna ovan vattenytan denna gång.

Nu har det gått över

Att vara bitter är så jävla kontraproduktivt och tar så sjukt mycket energi. Jag ska vara glad att jag har någonstans att bo, att jag inte har någon hyra i juni, juli, att jag har mat att äta och springer i naturen för att jag vill istället för över ett minfält eller för att undkomma bomber. Sådetså.  

JAG ÄR SÅ JÄVLA BITTER

På att livet pågår DÄR. Att jag sitter HÄR och inte finns i min ensamhet. Det finns inget sätt i hela världen på vilket jag kan uppskatta min bostadssituation för tillfället. INGET. Det känns som att min ungdom försvinner bakom ryggen på mig. Vänner på uteserveringar och på söndagshäng. Jag framför datorn, på friskis eller med ensampizza. Missar extranummer på fantastiska konserter för att jag inte vill sitta ensam i Malmönatten en hel timme och vänta på en buss för att komma hem klockan halv 3 en måndagnatt. Det känns så jävla kört och varför kan ingen fatta att Emmas lägenhet är typ världens schysstaste? Jävla assholes.

This is the good day

Min kropp börjar återhämta sig. Förmiddagen ägnades åt en fantastisk sommarpromenad i Lunds gröna hagar, tyvärr var jag väldigt kissnödig den största delen av tiden vilket gjorde den till en ofrivillig powerwalk.  Korv Stroganoff is the latest shit  i mitt liv, särskilt med massor med krispig vitkål, förtärandes i solen så dagen fortsatte med det.
Nu är det treveckorminusendag tills jag och Karin säger farväl Falkenberg och drar söderut. Idag har vi kollat upp samma tre-fyra resmål i italien, kroatien och ungern framochtillbaksframochtillbaks utan att en endaste gång komma fram till varför de var dåliga alternativ. Att de var dåliga alternativ berodde antingen på att de hade bristade hostelutbud och endast hotel i dyr-klassen eller att det tog ett dygn att ta sig dit. Vi tog mellanalternativet som var enkelt att ta sig till, hade hostel men förmodligen mat i tryffel-klassen. Bara.
Kvällen fortsätter i softishanda, jag ignorerar skolan totalt idag, kommer knappt ihåg vilken utbildning jag går.
Red Sparowes(us) och Tephra(de)  spelar på inkonst. EMO. Men det har blivit så mycket dans på sistone så nu är det minsann dags att bruka lite allvar.

Helfvetes smartass

Idag fann jag mig vara en fullständig omedveten konsument. Eftersom jag åt mig själv ur huset igår var konsum det första jag upplevde när jag vaknade imorse, innan jag åt frukost. I den förvirring som kan uppstå när man blandar någon slags ynkligare version av en infektion och vanligt förekommande morgontrötthet med lågt blodsocker lyckades jag köpa KOKKAFFE (vilken jag knappt har en hum om vad tusan det är för något) istället för vanligt bryggkaffe. Och eftersom jag vanligtvis ser mig själv som en medveten konsument så var detta kaffe både kravmärkt och fair trade vilket innebär att jag inhandlade det till en kostnad av 33,50 SEK. För att göra eländet ännu lite värre så uteblev inte bara mitt morgonkaffe utan misstaget uppdagades såklart när förpackningen redan var bruten. Således kan jag inte lämna tillbaks varan och få normalt fungerande kaffe, vilket i sin tur leder till att mitt samvete inte kan tillåta mig att köpa nytta kaffe på minst fyra dagar, vilket innebär att jag kommer vara ledsen i fyra dagar. Om det är någon som läser det här som vet vad kokkaffe må tänkas vara för något och som av någon anledning även har användning för det för gärna höra av sig. Jag bjuder.


Sickness got me

Min kropp har till slut sagt ifrån, tröttnat på att jag aldrig tar det lugnt och slappnar av. Redan i onsdags började den kinka och blev trött och seg. Men jag är en führer och tvingade den till skolan och till friskis. I torsdags gick den än mer på sparlåga men jag tyckte att jobb och pengar kändes viktigare. När jag kom hem från sjukhuset på kvällen somnade jag nästan direkt, klockan 21.30. Trötta, trötta kroppen.
05.45 fredag morgon ringer klockan och det är dags att vara hurtfrisk och käck återigen. Kroppen anstränger sig och låtsas att den mår bra vilket leder mig till ett halvintensivt styrketräningsprogram efteråt som grädde på moset. Som ett litet rött bär på grädden var det sedan dags att bege sig till Malmö för unformhäng och spelning i Vinylbaren. Jag trodde stundtals att jag antingen skulle svimma eller kräkas men lyckas hålla mig till ingetdera. Vi börjar komma någonstans nu, apparaten har blivit vår vän. Som en liten tandpetare genom det röda bäret var det klockan 04 inatt när Vinylbaren och KB stängde var det så dags för EFTERFEST!! Not my best friend men jag kan sällan säga nej av rädsla för att missa något extra special. Det blev dock vatten för min del, ingen ide att börja på spriten klockan 5 på morgonen när man inte gett den en chans tidigare. Tillsluttillsluttillslut var det dags för mig av avsluta dagen och sätta mig på bussen hem i sällskap av ett par bullar från Donau som befann sig i min mage innan bussen lämnade Malmö. Klockan 0650 imorse, efter 24 timmar och 55 minuters i vaket tillstånd lade jag mitt huvud på kudden och somnade. Ikväll är det fest med kära gamla korridorgänget, fast i en annan del av stan, än där korridoren befinner sig. Jag är mycket tveksam. min kropp är mycket tveksam. Och det finns en viss möjlighet att jag stannar hemma och äter mig ur huset istället, jag är redan på god väg.

Bäst just nu.

Burial - Burial

 

"Basgångar från underjorden. Ett mörker och svärta som bara kan jämföras med glittrande svart asfalt en sen och regnig natt. Ödesmättade melodislingor som vilar skakigt på det ostadiga basfundamentet. Röstfragment, långsam rap signerad The Spaceape, metalliska samplingar. Att Burials debutalbum är det bästa som hänt dubstepen är kanske en överdrift. Men det har satt musikstilen på kartan som ingen skiva tidigare eller senare.
    Det har dröjt förvånansvärt länge att få denna svarta juvel till Sverige. Albumet släpptes för snart ett år i England. Nu har det äntligen fått svensk distribution. Det finns bara en sak att säga: köp det genast om du inte redan har det. Det har inte bjudits på vackrare skrämselhicka på lång, lång tid."

Recenserad av Mats Almegård i gratistidningen Groove.


Syndigt gott

Ett hett tips på världens enklaste och godaste sallad. När jag och Karin svängde ihop den i fredags trodde vi att vi skulle svimma. Verkligen.

Ingredienser 2 pers:

1 paket färsk tortellini med spenat och ricotta
1/2 Rödlök
några tomater
ett knippe färsk sparris
en burk stora vita bönor
machesallad eller ruccola efter smak
färskriven parmesan
olivolja
salt, peppar.

koka pastan efter anvisning
bryt av nedersta delen på sparrisen och koka den, dela dem sedan i mindre bitar
hacka löken
ta bort innanmätet på tomaterna och dela dem i bitar
skölj bönorna och salladen
sväng ihop allt, ringla över lite olivolja och strö över parmensanosten.
salta och peppra.


syndigt gott

The sick kids.

Just nu läser jag barnsjukvård 5 poäng. Det har jag valt själv för att utmana mig lite eftersom jag inte alls är någon barnpedagog eller kan kommunicera med ungar på något sätt. Det tänkte jag försöka lära mig nu. Kursen har pågått sedan i måndags och hittills har vi mest fått lära oss att barn tror att dom ska få andas genom en daggmask om man säger att de ska få andas i en mask så på det viset får man inte uttrycka sig, då blir de skraja och drömmer att sängen är full av orm och mask. Stackarna.
Idag utsattes gruppen för ett intressant experiment, vi skulle nämligen fördela nästa termins praktikplatser inom barnjsukvård själva. Man skulle kunna skriva en socialpsykologisk avhandling endast baserad på den timme under vilken detta drama utspelade sig. Den stora frågan var vem i hela friden som skulle drabbas av praktikplatsen på en astma- och allergibarnmottagning i Eslöv. Fel no1: astma och allergi, fytusanvadtråkigt, fel no2: Eslöv, detta helveteshål. Alla vägrade och alla hade sina skäl till varför de var tvungna att praktisera på USiL. Vi tog till fegvarianten och lottade, det var ingen idé att hoppas på att vi skulle kunna fortsätta vara vänner ifall vi skulle diskutera oss fram till en bra lösning. Jag kände på mig att det här var min dag och kanske är det dumt av mig att jag inte köpt en trisslott också, men jag blev dragen som andra namn. Jag valde barnonkologen (cancer). Det kommer bli så jäkla heavy men så jäkla intressant och spännande och lärorikt och jag tror att jag kommer älska det. Och barnen. FInt, mycket fint.

Gastroschisis-Omphalocele

Idag hade vi en föreläsning om barnkirurgiska sjukdomar. En av dessa var i titeln nämnda "Gastroschisis-Omphalocele". Fråga mig inte om ordens betydelse. Ihaventgotaclue. I alla fall så innebär sjukdomen att man föds med tarmarna utanpå magen istället för i magen vilket ju faktiskt på sätt och vis betyder att barnet inte har någon mage att ha ont i eftersom det ju faktiskt oftast är tarmarna man har ont i när man har ont i magen. I alla fall så placeras tarmen i en påse ovanför barnet som ligger ner. Tarmarna trillar sedan successivt ner i bukhålan och syr man ihop. Ganska tjusigt va?! För alla känsliga ögon väljer jag att inte lägga upp någon bild på eländet men googla vettja.


Oh my gosh!

DebaserDebaser. Detta för Malmö alldeles nya fenomen. Stockholm knows the deal already. Dom siktar högt men hamnar ganska lågt. Har inte fattat att det handlar om att sälja sig att öppna nytt. Att få folket på gatan att känna att det är nästan gratis att gå in. 100 spänn hit och 120 spänn dit, det ska ju kosta max 60! Om dom inte går med förlust så ska jag ge upp min bana som PR-konsult. Igår var tiden inne för Uniform att slippa betala och få lov att hänga där ändå. Frälsa de få Malmöbor som dök upp trots allt. 5 timmar musik sammanlagt. De sista 1,5 timmarna ville vi bara att det sista skrapet kunde halsa ölen och gå hem så vi också kunde göra det. Och bara 500 pix fick för besväret, dålig timlön må jag säga. Men nu ska vil skaffa oss en par riktigt bra hörlurar som alla riktiga DJs har, så "Luren" får vila lite. 
Vi är inga tekniker alls. Stundtals katastrofala övergångar mellan låtarna men jag tror att vi lyckades frälsa världen i alla fall. I think the love us. The people from the street.  Och det bästa av allt är att VI älskar oss. Jag, Kerstin och Emma har helt enkelt sjukt bäst stuk någonsin. Iknowityouknowit.

image19

Lilla Luren i Stora Världen.

Sommar makes it all so easy

Som att det verkligen är meningen att jag ska leva. Som att livet verkligen har en mening fast inget speciellt händer och det är trött söndagkväll.
Fredagen var jobb. Efter eget förslag kan påpekas. Fredagar är helt klart bästa dagen att jobba då är det lyxfrukost med kokt ägg och fredagsmys med massa godis. Jag fick delegering på blodprovtagning och sköterskan som fixade det sa att det syntes att jag tagit många prover. Jag växte flera centimeter. Minst. Kvällen var snajdig kesolasange och häng med Helena för första gången på tusen år känns det som. Igår grillades det i parken. Vi var duktiga och allt gick enligt planerna ordningsvakterna hade dock att göra med människor som inte är lika duktiga i hanteringen av engångsgrillar som vi. Såna som tycker det är en bra ide att elda i gräs till exempel. Folkets parks alldeles nya fina gräsmatta på rulle. Stackars. MItt gäng hamnade mitt mellan bongotrummorna och den stora stereon med drum'n'bass på hög volym. Om vi hade kuppat deras iPod hade vi ägt varenda dansgolv sen. I dig it.  Nya Debaser Malmö var både tjus och glam. Of Montreal och Loney, dear spelade. Länge. Inte mycket tid över till dans men det gjorde inget visade det sig eftersom cp't vid stereon envisades med att spela bongortrummor. I dont dig. Jag och Karin blev förbannade och bestämde oss för att brödkonsumtion var en trevligare sysselsättning. Idag har det blivit häng i Folkets park all over again. Med världens ynkligaste kulglass men med massor av sol. Bussresan hem erbjöd kraftigt illamående vilket i sin tur ledde till att jag inte vågade bestiga Lunds stadsbuss för resa hem så jag vandrade i mina små ofotriktiga balskor. Saktasakta. Nu sitter jag och last.fm:ar drum'n'bass inför spelningen på Debaser på tisdag. Rave ska det bli. HAHA.

Som vanligt den senaste tiden tycker min dator att det är en jättedålig idé att lägga in länkar i texten. Därför tänker jag locka er till världens bästa sajt så här: last.fm        - vi ses där.


The day of the calici

Min dag är redan flera timmar gammal. Jag har rest iväg och kommit tillbaks och fixat sånt som ska fixas. Eftersom detta var supposed to be sistadagenfoverer på prakiken men det visade sig det var redan i måndags det. Patienter och anhöriga har börjat kräkas till höger och vänster. Calici är dom rädda. V.I.N.T.E.R.K.R.Ä.K.S.J.U.K.A.N. Fyfasen. Avdelningen isoleras och alla som inte måstemåste vara där fick gå hem och alla som brukar röra sig mellan olika avdelningar fick också gå därifrån. Jag har visserligen aldrig varit kräksjuk men tänkomtänkomtänkom. Sista dagen. Men vi som hade tänkt ställa till med kalas. Jag och min klasskamrat. Jag skulle köpa vetelängd på vägen som skulle vara godast i världen, och det såg jag att den var. Men jag fick köpa 0 för jag hade inga cash och tanten tog inte kort. Men det är ju tur för jag hade inte velat äta vetelängd för 20 personer och jag skulle inte vilja lämna den till gamarna ensam. Min klassis skulle ta med sig tårta. Det gör hon kanske när hon kommer i eftermiddag. Då blir det kalas bara för henne. Men jag sparar pengar i alla fall.
Denna dag ska jag återupprätta ett lånekort på Lunds Stadsbibliotek eftersom det förra förlorades för cirka 26 månader sedan. Jag måste fira att praktiken är över, att jag klarade tentan i akutsjukvård vars omtenta jag redan börjat plugga till, att det är helg snart, att jag inte jobbar i helgen. Nu ska jag inta dagens andra frukost som tyvärr inte är lika god som bageribrödet på praktiken men det får man ta för en ledig dag.