Dagens hataktivitet

är så jävla mycket hissväntande. Den kommer aldrig. Alla i mitt hus är handikappade och använder hissen tusen gånger om dagen. Trapporna leder inte ner till Friskis och är dessutom jätteläskiga, det känns som att jag ska bli innebränd. Transporthissarna på sjukhuset byggs om och vi väntar hundratusentimmar om dagen på dem. Så mycket hat. Men inte aktivt såklart, det skulle sno alldeles för mycket av den energi jag inte har.


Första lönen!

Och redan alldelesalldeles frälst. Jag tänker inte fira på något särskilt sätt, pengarna kommer nog försvinna sakta men säkert ändå. Istället tänkte jag ägna dagen åt att tjäna ihop ännu lite mer cash. Aldrig mer CSNnivå!

Im not THAT old

Igår frågade en patient mig om jag var gift. "Eh, nej" svarade jag. "Nähä, nä jag har en dotter som också är ogift, det går bra det med". "Hur gammal är hon då" frågade jag. "53 år, ja, man kan göra många saker i livet istället för att gifta sig ju". Menar han att det inte finns någon möjlighet att hitta en kärlek efter 20 år fyllda? Tidigare under vårt samtal hade jag berättat att jag varit på Kanarieöarna nyligen, och då gubben fick veta att jag var singel frågade han "Var du på Kanarieöarna själv då?" Klart att man inte kan resa någonstans med någon man inte har sex med, det vet ju alla... Eftersom jag faktiskt VAR på Kanarieöarna själv var jag tyvärr tvungen att bekräfta hans tes. Skit också.


Slöledigdagssushi

Med världens finaste Malena som vet precis how to di it the japanese stylee. Och så här fint blev det: 169134-35

Och ja, det är fisk och räkor i dom små liven. Jag kan liksom inte riktigt låta bli det nu för tiden. Vilket förfall tänker ni. Och ja, jag är inte helt överens med mig själv och kan inte till hundra procent legitimera varför. Det är bara alldeles för gott och jag har alldeles för lite känslor för fisk och jag försöker att bara stoppa i mig miljögodkänd fisk även om det inte alltid är helt hundra på det viset heller. Dessutom har jag fått uppleva en mättnadskänsla som inte är av denna värld. Och smartare har jag blivit också. Bli inte oroliga för att jag kommer stoppa kött från landlevande djur i munnen. Det kommer INTE att hända.

Första dödsfallet

Idag 1940 avled min första patient. Han dog stilla och vi hade aldrig haft någon kontakt med honom. Det kändes stort att vara där med honom, hålla hans hand när han somnade in. Jag kan inte riktigt förklara den inre styrka jag kände när jag meddelande hans anhöriga vad som hänt. Vara den som finns där, den alla litar på. Jag är fortfarande lite hög på adrenalin och förstår inte riktigt hur jag ska kunna somna ikväll för att vakna klockan 0515 imorgon bitti för att 36 minuter senare sitta på ett tåg med alla fulla knäppskallar på väg mot Lund. Den resan kommer bli mycket spännande.

Det gäller att akta sig

från arbetardöden. Som innebär att man endast jobbarsoverochäter. Det enda jag vill när jag är ledig är att sova. Det enda jag inte tillåter mig själv att göra är att sova. Då skulle jag förvandlas till ingenalls. Att planera varenda minut av sin lediga tid är knepet, att gå ut en lång promenad så fort jag är trött är det enda som hjälper. Och att äta våfflor såklart. Idag är det tjuvstart på våffelfesten på Friisgatan. 

Åsiktsmaskinen, jag

Jag har för första gången gjort någonting åt min frustration över puckade människor och skrivit en insändare till Sydis:

"Den 13 februari 2008 avlider Sydsvenskans chefredaktör Peter Melin hastigt under ett möte, en kvalificerad gissning från min sida är att han fick en hjärtinfarkt. I minnensartiklarna över Melin beskrivs hans som en oerhört engagerad människa som var involverad i det mesta som skedde på tidningen, hela tiden hade nya projekt på gång, en person som vigde sitt liv åt Sydsvenskan. Inte någonstans reflekteras det över att detta engagemang kan vara en starkt bidgragande orsak till att Melins hjärta inte orkade längre. Det krävs inte någon längre tids yrkesverksamhet inom akutvården (två veckor i mitt fall) för att se ett mönster i vilka patienter som kommer in på akuten med bröstsmärta, hjärtinfarkter. Många av dem är likt Melin hårt arbetande män i 50-60 års åldern som blivit ovärderliga för sin omgivning, är engagerade i allt, ständigt är på väg någonstans.
Jag tycker det är anmärkningsvärt att Sydsvenskan i sitt sökande efter en ny chefredaktör har som mål att finna någon som kan fortsätta på Melins bana, någon som inte bara känner samma engagemang, utan också arbetar lika hårt. Jag menar att tidningens nästa chefredaktör istället borde vara någon som sätter gränser för sig själv och känner ett tillit till sina medarbetare att kunna arbeta självständigt, utan sitt eget deltagande. En person som förstår att engagemang kan ske på olika nivåer, tänker på sin egen hälsa och därmed ökar förutsättningarna att kunna finnas till för sin familj, och för Sydsvenskan under en längre tid än vad som blev fallet för Peter Melin."

Återstår bara att se om de har tillräckligt mycket självdistans för att publicera den. Jag vet att jag kommer bli hatad men det ser jag fram emot.

Naturligtvis.

Tillbringar helgen i old town hässleholm som inte alls är gammal egentligen utan ganska nybyggd och nybyggarful. men det finns träd! vatten! utsikter! i malmö blir man förvånad om man hittar en väg som lutar i  någon grad alls. Jag och mammi tog med oss termosen med varm choklad, bredde sjukt smarriga mackor och gav oss ut på vandring. Så vackert. Så tyst och lugnt. Inga kollegor som skriker på mig och varandra, inga patienter som  hänger i kjoltyget på mig.  Jag önskar att Malmö hade mer naturupplevelse att erbjuda än västra hamnen och pildammsparken.

En sån jävla klyscha en sån här dag

men jag vill ha kärlek. Forfucksake.

Tomt i lådan.

Huvudlådan. Det finns ingeting i den förutom jobb och misslyckade fyllor. Jag försöker tömma min hjärna på någon övrig information men det tycks inte finnas någon, möljligtvis den där tvättiden på fredag eller att jag precis träffade en snygg svennetaliban på friskis. Mitt hår ser ut som ett troll efter duschen efter träningen och jag ska somna så, det är så mycket roligare att titta sig själv i spegeln när man vaknar då, få sig ett gott skratt på torsdagmorgonkvisten klockan 0520. För jag måste ju gå upp tio minuter tidigare än vanligt imorgon, tycker det räcker med att glädja mig själv med roliga frisyrer, behöver inte låta alla andra människor skratta åt mig också.


Jag är gratis jag.

Im workigt for free känns det som. Så många timmar, så inga kafferaster, en liten frukt på ett andetag. Så små minuter av matrast tills sorgliga människoröden börjar diskuteras och jag väljer att gå och jobba istället. Så många patienter och så få sängar. Vi gör vårt bästa men ingen är lycklig ändå. Idag bildade vi en tool-klan, lite roligt får man ha ändå. Och ett korpenbasketlag kanske det blir också, fotbollslaget går det inte så bra för men jag knäcker ju på basket, eller hur det nu var...  

For fuck sake

Grow up. Gårdagen bar med sig en alldeles miserabel fylla och idag är jag halvt fylld med skam. Jag är så trött på mig själv och gränslösheten. Jag är så trött på att jag alltid tycker att jag har hur mycket pengar som helst att lägga på sjukt onödiga saker som till exempel att gå både till jeriko och debaser men sedan inte ha roligt någonstans. Jävla skit. Idag har jag och Emma promenerad i pensionärstakt runt MAS, inte så mycket intressant hittade vi där. MAS ser lite ut som att någon spytt upp det. En massa byggnader som ser helt olika ut och ligger knas i förhållande till varandra. Som en spya helt enkelt.


Friday I'm not in love, I'm tired

Tre dagar i rad har jag nu gått upp klockan 05.30 för att 18 minuter senare sitta på 171an till LundSjukhusJobb. Eftersom jag i tre år har kämpat för att till slut få bära titeln sjuksköterska vaknar min kropp flera timmar innan den måste, redo att jobba hårt. Jag trodde aldrig att det fanns en verklighet som hette roligtpåjobbet. Men det är fan så roligt på jobbet. Det kommer bakslag någon gång, det vet ju alla, men tills dess. Trots det roliga kommer en fredagkväll efter jobbet då mitt stackars sinne inte har någon energi alls att ha roligt. Det är det sociala bakslaget man får ta för att jobba ihjäl sig frivilligt resten av sin vakna tid. Det är släktfest på Friisgatan ikväll. Det är fint med människor i sitt hem, alltid. Om en timme sover jag nog. Emma kanske dansar. 

Idag bokade jag och modern resa till Paris i slutet av mars. Världens bästa examenspresent.  


I love...

sjukhus. I love att vara sjuksköterska.

Dagen D

Har börjat med en terapeutisk innanfrukostenpowerwalk i pildammsparken. Om en timme kommer Karin och äter en lugnande förberedelsesemla med mig. Klockan ett börjar resten av mitt liv. Jag tror jag skulle behöva tio semlor.

Måndag förmiddag 10:15

Och mitt liv har ännu inte blivit vardag. Lediga veckor är till slut den sista lediga dagen innan den första spiken slås i kistan som heter "ditt livs långa arbetsliv". Det börjar imorgon 13:00. Avslutas om 40 år.
Min resa var en guldklimp. Gran Canaria var ingen julgran alls att hänga sig i men varenda öre betalade jag för att få sol. Jag fick sol. I en hel vecka låg jag i solen från 10 till 16. Så okomplicerat livet kan bli om jag så önskar. Låta sitt komplicerade Malmöliv vila och låta allting vara en stund. Göra precis det jag känner för, aldrig någonsin göra något som inte känns lustfyllt.
Det var skönt att komma hem också. TIll vänner som saknat och vänner jag saknat. Efter att i en hel vecka endast småpratat med människor behövs social kontakt. Men nu. När jag vant mig vid detta liv igen, det komplicerade och tankfyllda livet, skulle jag lätt kunna tänka mig att resa iväg igen. Även till Gran Canaria.

Home at last

Och så här bra har jag haft det:

image28

Präktiga frukostar på altanen.

image30

Badparadiset.

image31

Färg! Liv!


image32

En äkta yellow submarine.


image33

Puerto de Mogán. Där alla skulle vilja bo.


image34

Svindlande utsikter.