en eftermiddag på hemmaplan

uppsatsen plågar anna och mig och vi förnekar emellanåt dess blotta existens. snickaren är hemma hos oss på friisgatan i eftermiddag och tvingar mig och anna till en konstpaus. vi ska låta materialet tala till oss men det är fan så svårt att ta sig tid. mitt huvud är fyllt av dagdrömmar om vackra pojkar och fantasier om framtiden. som alltid finns en liten törn av hopplöshet fastetsad i mig. tankarna om allt det jobbiga i livet, att älskade människor inte mår bra, att älskade människor förtjänar så mycket mer. men det är så mycket enklare att låta bli att tänka på det jag inte kan påverka. bekräftelseknarkaren i mig ser fram emot kvällen på inkonst, uniform underhåller före och efter konserten med stereo total, men dagdrömmaren i mig skulle hellre ligga under täcker tills imorgon bitti och fantisera om allt som kunde vara.


Jag behöver inte tala själv denna dag.

Det har love redan gjort så här kul har vi haft ikväll. och bara 200 kronor fattigare är matkontot. Hur fantastiska är vi egentligen? Tvätt har det blivit till på köper och för första gången någonsin har jag strukit ett klädesplagg utan att på något sätt ha för ambition att ta det på mig direkt efteråt utan endast för att direkt efteråt hänga in kläderna i garderoben. Kanska det att göra med att 24-årsdagen står för dörren inom kort och jag känner för att tjuvstarta lite på ålderssysselsättningarna redan nu.

Förutom att ägna mig åt matlagning en masse spills min tid mest med denna sjukt spännande bok: Shantaram. Det är faktiskt på heder och samvete helt omöjligt att sluta läsa. Jag är till och med sugen på att ta med den på bussen imorgon bitti men jag inser hur illa min rygg kommer tycka om mig om så skulle ske. I like my back och vill att den ska tycka om mig.

Och söndagen försvann

Spårlöst. Jag har sällan mått så dåligt som denna dag, jag har sällan ifrågasatt mig själv och mitt liv som jag gjort den senaste tiden. Kan det vara meningen att man frivilligt ska utsätta sig för det här? Mat som vägrar stanna kvar, ett huvud med pulsationer jag aldrig känt förr. Det är fan inte meningen att det ska vara såhär. Och det är bara jag som kan göra något åt det. Det är det värsta. För det är ju så roligt.

Hur fint det är med jul i november

och hur fint att november känns som oktober. Imonavisit. i Lillstaden, det var längesen sist och det är vackert att vara tillbaks, faktiskt, familj är ju fint oavsett vilken del av landet den befinner sig i och hur mycket puls det finns i övrigt. Norra skåne varar alldeles lagom länge för att gröten ska vara uppäten när man är på sistasidan. Inget onödigt tidsfördriv här inte.
Idag har det varit julmarknad för hela halva eftermiddagsslanten. Hässleholmsgården och jag sänkte medelåldern min gud. Jag insförskaffade på moderns alldeles sjukt generösa konto ett par underbart turkosa raggsockar, en ljuslykta som var ett gammalt runt rivjärn (?! något generation 80-tal aldrig tidigare ens skådat i verkligheten utan  endast i tittskåp över svunnen tid) med glitter och grejer. Ljuset lägger man i en liten mandelmusselform och ställer i mitten. Kreatitivtet år 2007 och hon som gjort den var i 50-årsålders och älskade mig för att jag ville ha den. Alla medelålders har inte som livsuppgift att vara sura på ungdomen och tränga sig före den i konsumkassan, tack för det. I matladan smakade vi oss runt alla stånden, alla sylter och bröd och ostar och marmelader och mustar och godis. Nästan som en komplett måltid när vi kommit runt hela. Allt var såklart fantastiskt gott och självklart  vill man äga allt, inte minst för den fina förpackningens skull och för att det känns så G.E.N.U.I.N.T med närproducerat. Men resultatet blev gott. Bröd och bröd igen och sylt och naturgodis och marsipangodis och säkert något min hjärna förglömt i all julyran. Hursomhelst. Julen kommer alldeles för tidigt varenda år nu för tiden och jag har i alla fall lyckats hålla mig till nu men i helgen blir det lussebullar och kanske lite glögg och sen är det bara att göra det bästa av situationen och skapa sin egen julstämning milsvidder från den i köpcentret.

Snälla människor, visst finns dom

Och en av Malmös alla snälla människor har lämnat in min fina röda plånbok till polisen-Mr. Som ett brev på posten och det är inte själva den materiella vinsten med att få den tillbaks, då ingenting i den är särskilt användbart längre, som är grejen utan att den finns i mitt liv. Att det finns hopp. Om människor och deras godhet. Däremot fortsätter storstadsmänniskan vara en skitidiot som inte fattar hur mycket bättre ställe på jorden Skåne vore om alla slutade åka ensambil och började åka tillsammansbuss. Bilköerna växer sig längre för varje dag som går och snart kommer färdsträckan mellan Malmö och Lund att vara oändlig. Patetiskt.


Ännu en bubbla som spruckit

Helger med Ullis är idel fina, vackra, mysiga helger i ett närmast konstans alkoholrus där stadierna av paltkoma pendlar på en skala mellan 4 och 5. Inga timmar går så fort som dessa och inga måndagar kommer fortare än dom efter en fantasihelg.
Fredagen bjöd på middag med Emma, Kerstin, Fanny, Hasselbackspotatisen och Karin. Prinsesstårta. Jeriko och dans i svett.
Lördagen bjöd på många timmar i stadsvärlden, möten med gamla vänner och suktand efter nya prylar. En lång kö in till systemet. Det finns för mycket fester i storstaden. Världens godaste pastasallad intogs framför tvn. Pastaknyten fyllda med gorgonzola och valnötter. Massor med avocado, rödlök, oliver, massor med fejkkyckling. Spenat. Sen godis, öl och chips till illamåendet börjar bli påtagligt. Debaser och världens märkligaste musiksammansättning; techno varvat med kängpunk. Tur att vi hade varandra.
Igår blev det underbar brunch på element; pannkakor, bröd, yoghurt, kaffe, äggröra, korv, frukt. Lång lång promenad till havet, morotskaka och 80-talsfilm med Kerstin. Sen tar fantasin slut och vänner lämnar. Då är det tur att det finns vänner kvar som man kan laga söndagsthaimat med. Thank you darlings för att nu finns.


iLiKETRAiNS

Bandet som är dagens överraskning to be. Alltid en lika skön känsla att öppna dygnet runt (pappersbilagan, hemsidan kan slänga sig i väggen) och inse att min liv inom de närmsta dagarna kommer bli berikad med en postrockkonsert. Dessutom nästan hemma hos mig eftersom man faktiskt knappt ens behöver ta på sig jackan för att kila över till Debaser. Lika nära som till tvättstugan.


När ska det riktigt riktigt jobbiga komma?

Från allraallra första början, termin 1, har jag gått och fasat så att jag nästan kvävts över det faktum att det ska skrivas en uppsats innan examen kan hämtas ut. Varje gång den har förts på tal har jag blundat och fantiserat om ett studieuppehåll som kunde förflytta den ännu längre fram i tiden än vad studieplanen sa. I våras när projektplanen skrevs och jag och Anna upplevde de mest stressfyllda veckorna hittills i våra ändå "4årpånackenlångastudiebana" sa vi till oss själva att det här kommer bli det värsta vi någonsin varit med om. MEN. Nu har vi genomfört 7 av våra 9 intervjuer och det känns fortfarande roligt. Vi är fortfarande nöjda. Vi tycker om vår handledare igen. Vi vill vinna bästa uppsats. Innan ville vi bara bli färdiga, nu vill vi bara att alla i hela världen ska få veta vad vi har tagit reda på. Att av all sjuksköterskor vi intervjuat hittills har alla stuckit sig i sitt arbete. Vissa av dem på kontaminerade nålar (nålar som varit inne i en patient) andra på rena nålar. En av dem har stuckit sig på en HIV-nål utan att bli smittad, en annan tror inte att det kan hända att han blir smittad. Det är otäckt och så jävla jävla spännande.

Sakta men säkert en uppgång

Min sinnesstämning klättrar uppåt. Jag orkar inte förakta mig själv så mycket mer nu. Det enda jag kan göra är att lova mig själv att försöka förändra mitt beteende och uppmuntra mig själv till en annan slags självkontroll. Ingen annan lyckas ju med det konststycke som jag nu sett till att fixa galant två gånger på alldeles för kort tid.
Igår befann jag mig på säkert avstånd från alla möjligheter att tappa bort grejer i okontrollerbara ögonblick. Emma, Mimmi och hasselbackspotatis gjorde lördagkvällen till en säker vinnare. Film, godis och popcorn vaggade oss till sömns så att vi vaknade utvildade och fulla av energi, tillräckligt för att transportera oss till friskis för hårt kroppsarbete på denna veckans vilodag.


Lustens förlust.

Mitt självförakt finner inga gränser. Jag har fan ta mig gjort det igen. Slarvat bort en vädligt viktig del av mitt liv och gjort dagen till ett stort och svårt berg att bestiga. Såhär inteallsmångaveckor efter att jag förlorade min telefon under en vild kväll på Jeriko, försvinner min plånbok under en nästan lika vild kväll på Inkonst. Jag förstår inte hur jag lyckas och jag kan inte se mig själv i ögonen alls för tillfället. Vill bara förneka min existens och glömma bort att jag varken äger ett VISA-kort, busskort eller körkort längre. Jag är så himla tragisk. Vet inte hur det skulle gått om inte Emma fanns här och klappade på mig i natt. Ringde och spärrade mitt VISA-kort för att jag själv var för upptagen med att lipa. Fanns vid min sida när jag ringde och polisanmälde försvinnandet till en stackars polisman som tyckte att jag svarade alldeles fel på hans frågor vilket gjorde honom irriterad. Jag undrar hur lång tid det dröjer innan jag slarvar bort en viktig kroppsdel.

I love fredagar. särskilt.

Det är något visst med lugnet som infinner sig inom mig när jag kommer hem och helt kan koppla av tvångslivet ett slag. Bara tänka på allt roligt fint som är planerat i helgen och allt roligt fint som kommer hända utan att det planerats. Det som brukar bli det finaste av allt. Jag försöker dessutom peppa på en söndag ifred från helvetesgapet som gästar mig stundtals, och de enklaste medicinen mot det är folkölslördag alternativt sofflördag. Jag skulle kunna tänka mig vilket som. Ikväll är det dock inte återhållsamhet som gäller, Ellen Allien, allas vår elektroprinsessa gästar inkonst och tvingar mig till ytterligare ett brott mot principen "aldrigmerinkonst". I know she's worth it. Möjligtvis att jag och Em börjar fila lite på vad som kommer bli tidernas tjusigaste badrum. Jag vet att ni kommer bli avis. Och jag vet att ni är avis på att jag kan bestämma mig för att gå och träna om en liten stund utan att för den sakens skulel behöva bestämma mig för att utsätta mig för jordensundergångsvädret som råder utanför.  


Framtiden öppnar sig

Och jag vet inte om jag ska skratta eller gråta men min snart 16,5 år gamla identitet som studerande kommer snart  att försvinna från visitkortet. Jag är bara 10 poäng från min examen.

Helvetesmörkret har börjat verka

Någon gnager på min hjärna och sambon har skapat en översvämning i badrummet. Ipoden visade sig vara vattensäker för dem som undrat. Översvämningen kan jag skratta åt men det gör fan ont i hjärnan.

Om vardagen bara kunde sluta finnas ett litet tag

Jag har inte tid med den. Varje helg en bubbla av glädje. Varje söndag iofs ett hål av tomhet med ändå. Min bakfylla sitter inte i huvudvärken men i hormonreglagen. Alkoholen lägger beslag på må-bra-hormonerna så här i efterhand. Om inte Emma fanns skulle allting vara ganska svart. Men nu finns hon och då blir det burgare och pommes med lillasysteryster och Kerstin.
Höstrekord i utgång. Tre Debaserbesök samma vecka, i närmast oslagbart. Två gånger fin middag samma helg med drinkar och så jävla mycket skratt. Helt oslagbart.

Imorgon kommer mobilen väcka mig med en spark i huvudet klockan 0545 och jag kommer bli plågsamt påmind om att livet inte alls bara är roligt. Praktik och läskig intervjusituation. Jag vill ha fredag hela veckan. Tack.

En liten rädsla bor i mig

Brev från Universitetssjukhuset i Lund:

"Den mikroskopiska undersökningen efter din operation den 25/9 visade oväntat höggradiga cellförändringar i livmodertappen, som dock är helt och hållet borttagna vid ingreppet".

Jag blundar och vägrar tänka.